Dnia 28 września grupy II, III i IV wybrały się na wycieczkę do Zaścianka Mazowieckiego na warsztaty poświęcone robieniu zapasów na zimę. Na samym początku dzieci robiły kiełbasę. Wszystkie przedszkolaki dzielnie kręciły korbką, by mięso znalazło się w przygotowanej osłonce. Następnie pan umieścił kiełbasę w wędzarni. Po pełnej wrażeń przejażdżce wozem dzieciaki znowu zabrały się do pracy. Okazało się, że drylowanie śliwek na powidła to sama przyjemność, tym bardziej, że niektóre z owoców wpadały prosto do małych brzuszków:)
Po zabawie na świeżym powietrzu przyszedł ten długo oczekiwany moment, a mianowicie degustacja świeżo uwędzonej kiełbaski. Wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że była pyszna. A do domu każdy wycieczkowicz zabrał słoiczek jeszcze ciepłych powideł. To był dzień pełen wrażeń!